Mamy Twój ekspres JURA. Zadzwoń!
Koszty wysyłki: Darmowa od 249 zł
100% Arabica
Odznacza się mocnym smakiem czekolady, przypraw i prażonych orzechów, wyczuwalne aromaty karmelu, tytoniu. Właściwie brak kwaskowatości .
Kawa pochodzi z Indii z rejonu Malabar - południowo-zachodniej części wybrzeża nad Morzem Arabskim. Swą wyjątkowość zawdzięcza procesowi "monsunowania" - starzenia się ziarna.
Kawa jest zbierana i suszona, następnie poddaje się ją wielokrotnemu działaniu wiatrów i deszczów monsunowych. Proces ten trwa od 8 - 12 tygodni. Ziarno w tym czasie pęcznieje i robi się jaśniejsze.
Kolor, kształt i wielkość ziaren, jak również ich aromat i smak są wynikiem procesu monsoonowania. Dawniej kawę z Indii do Europy wysyłano na drewnianych żaglowcach. Opłynięcie Przylądka Dobrej Nadziei i dotarcie do portu docelowego zajmowało od 4 do 6 miesięcy. Kawa przechowywana poniżej linii wody w wilgotnej atmosferze ładowni żaglowców nabierała unikalnego charakteru. Po dotarciu do europy jej kolor zmieniał się z zielonego na blado złoty, a kwasowość znikała.
Kawa ceniona przez smakoszy z całego świata. Doskonała do espresso, jest gęste z dużą cremą, ale także do cappuccino, gdyż z łatwością przebija się przez mleko.
Pochodzenie ziarna: | Indie |
Stopień palenia: | 3/5 |
Kwasowość: | 1/5 |
Body: | 4/5 |
Waga opakowania kawy: | 1000 g |
Skład: | 100% Arabica |